Du er her: Artikler » [page_title]
Hvor meget kan jeg låne?
Der er rigtig mange danskere der hele tiden går og leger med tanken om en investering. Det kan være en ny bil, et hus, en lejlighed, en båd, en rejse og så videre. Problemet er dog oftest, at man ikke rigtig kan nå at sondere markedet med det samme. Det er fordi man ikke helt ved, hvad man reelt kan låne. Det er for eksempel rigtig svært, at gå ud og kigge på bolig, hvis ikke man kender til sit budget. For er den bolig man så kigger på for dyr? Måske er den endda billigere end hvad man kan låne. Det ville også være ærgerligt, hvis man lige ville have en smule ekstra på huset, men lod sig begrænse af budgettet.
Derfor er det meget naturligt at stille sig spørgsmålet - hvor meget kan jeg låne. Vi kan, desværre, ikke give dig et svar på dette. Hvad vi kan gøre er dog, at vi kan give dig en mulighed for at finde ud af det. Ved at indsende en ansøgning gennem Bankvertise kan du komme ud til flere forskellige banker, for at finde ud af, hvor meget du reelt kan låne.
En god tommelfingerregel
Hos Bankvertise sammenligner vi kun lån op til 500.000 kroner. Skal man ud og købe et hus, så er det slet ikke sikkert, at dette dækker det. Derfor kunne man måske godt tænke sig at vide, hvor meget man kunne låne til det.
Der findes en god tommelfingerregel der siger, at man kan låne 4 gange ens årsindkomst for husstanden. Det vil altså sige, det er den samlede indkomst for dem, som bor i husstanden. Dette skal beregnes før skat. Så hvis du danner par med en anden, så skal man beregne det sådan her.
Du har en årsindkomst på 335.000 kroner og din partner har en årsindkomst på 370.000 kroner, så ville man kunne låne 2.820.000 kroner. Denne model er dog uden en eventuel gældsfaktor. Gældsfaktoren må ikke overstige 4, hvorfor eventuel gæld skal trækkes fra. Det lyder lidt kringlet? Det forstår vi godt. Vi prøver at komme med et lidt mere konkret eksempel herunder.
Find ud af hvad du kan låne. Et eksempel
Lad os tage udgangspunkt i ovenstående eksempel. Dog skal vi også tage anden gæld med ind i ligningen. Lad os sige at der ligger et billån. Dette billån har en restgæld på 100.000 kroner. Denne gæld skal vi altså trække fra det beløb vi beregnede ovenfor. Derfor ville man altså nu kun kunne låne 2.720.000 kroner. Denne regel kan man blive ved med at bruge, og har man mere gæld, så bruger man blot samme regningsmetode.
Hvor meget kan jeg låne til boligkøb?
Ovenstående model ville kunne give dig en lille idé om, hvad du reelt kan låne til boligkøb. Dog skal det siges, at denne kun er vejledende, og kan sagtens variere meget for, hvad du i virkeligheden bliver tilbudt.
Derudover er det vigtigt, at det i dag er et krav, at man kan lægge 5 % af boligkøbets værdi som udbetaling. (Dette er pt. flere steder blevet sat op til 10%). Disse penge kan du ikke låne med, dem skal du altså selv kunne spare op, og disse indgår ikke i beregningen ovenfor.